You have reached the website

VISSZA AZ ÉLETCIKLUSHOZ

LÉPÉSEK:
A KAPSZULÁTÓL EGÉSZEN A KÁVÉFŐZŐ GÉPIG

Három NESCAFÉ® Dolce Gusto® üzemet nyitottunk: Spanyolországban (Girona), az Egyesült Királyságban (Tutbury) és 2014. május óta Németországban (Schwerin).

A korábban svájci irányítású kávéfőzőgép-gyártásunkat európai partneri hálózatunknak köszönhetően Európára és Ázsiára is kiterjesztettük.

Kihívások

Értékláncunkban a társadalmi és környezeti kérdésekre is hangsúlyt fektetünk. Biztosak akarunk lenni abban, hogy kávégépeink és kapszuláink előállítása során beszállítóink eleget tesznek a felelősségteljes beszerzés és a termelési szabványok.

 

Céljaink

Valamennyi beszállítónktól elvárjuk a felelősségteljes beszerzésre vonatkozó SMETA (Sedex Member Ethical Trade Audit) tanúsítvány meglétét.

 

Amin dolgozunk

 • Nestlé Beszállítói Szabályzatunkkal célunk annak biztosítása, hogy beszállítóink megfeleljenek az üzleti tisztesség, a környezetvédelmi felelősség, a munkahelyi biztonság és egészségvédelem követelményeinek. A szabályzatot a „Nestlé – Útmutató a felelősségteljes beszerzéshez” dokumentum egészíti ki, amely az adott nyers- és csomagolóanyagokra vonatkozó előírásaival a beszállítói szerződések szerves részét képezi. A fentebbi iránymutatásaink megfelelnek a felelősségteljes gyártás nemzetközileg elismert követelményeinek, egyes esetekben pedig meg is haladják azokat.
 • Legfontosabb berendezésgyártóink az EICC „Electronic Industry Citizenship Coalition” tagjai. Az EICC a Nestlé együttműködő partnere a Nestlé-szabályok betartásának biztosításában.
 • Kávéfőző gépeink gyártásáért helyszíni tervezési és minőségbiztosítási erőforrásaink felelnek, akik napi szinten rendelkezésre állnak a gépek állandó minőségbiztosításának fenntartása érdekében.

Szakértői rész

 

AMIT EZ IDÁIG ELÉRTÜNK

 • Jelenleg beszállítóink 95%-a rendelkezik a felelősségteljes beszerzésre vonatkozó SMETA-tanúsítvánnyal, és mostani audittervünk szerint 2014-re ez valamennyi beszállítónkra igaz lesz.
 • Kulcsfontosságú csomagolási beszállítóinkat a helyes termelési gyakorlatok (GMP) és az élelmiszer-biztonság szempontjából ellenőrizzük.

Kihívások

NESCAFÉ® Dolce Gusto® termékeink esetében a kávépörkölési eljárás a kávéscsészéhez rendelt életciklus során kibocsátott üvegházhatást okozó gázok 2%-áért felel. A termelés egyéb környezeti hatásai a víz- (a teljes életciklus alatti vízfogyasztás 0,5%-a) és energiafelhasználást (a teljes életciklus alatti energiafogyasztás 3%-a), valamint a hulladéktermelést érintik.

 

Céljaink

A környezeti hatás, azaz a víz- és energiafogyasztás, az üvegházhatást okozó gáz-kibocsátás és a hulladéktermelés értékeinek javítása A NESCAFÉ® Dolce Gusto® üzemek hozzájárulnak a következő Nescafé-célok eléréséhez: (2010 és 2020 között) az energiafogyasztás terméktonnánként 20%-os csökkentése és ugyanezen időszak alatt a vízfelhasználás terméktonnánként 30%-os csökkentése. A NESCAFÉ® Dolce Gusto® üzemek ugyancsak támogatják a Nestlé-célkitűzések elérését: (2005-höz képest 2015-re) az üvegházhatást okozó gázok kibocsátási értékének terméktonnánként 35%-os csökkentése, és ugyanezen időszakra a hulladéklerakókban történő hulladékelhelyezés teljes megszüntetése.

 

Amin dolgozunk

A Nestlé Környezetgazdálkodási rendszerét (NEMS) 1996 óta betartatjuk a vállalat minden területén és alkalmazzuk NESCAFÉ® Dolce Gusto® üzemeinkben is.

 
 

AMIT EZ IDÁIG ELÉRTÜNK

 • Üzemeink ISO 14001:2004 (Nemzetközi környezetgazdálkodási szabvány), ISO 9001:2008 (Nemzetközi minőségirányítási szabvány), ISO 22000:2005 (Nemzetközi Élelmiszerbiztonság-irányítási szabvány), valamint OHSAS 18001:2007 (Munkahelyi egészségvédelmi és biztonsági szabvány) tanúsítvánnyal rendelkeznek.
 • Üzemépületeink megfelelnek a környezetvédelmi szabványoknak: Gironai létesítményünk LEED-tanúsítvánnyal (Leadership in Energy and Environmental Design az Egyesült Államok Zöld Építési Tanácsától), Tutburyben létesített üzemünk BREEAM-tanúsítvánnyal (BRE Environmental Assessment Method) rendelkezik. Célunk pedig az, hogy schwerini üzemünk megszerezze a Gold LEED-tanúsítványt.

Szakértői rész

Kihívások

Kapszuláinkat úgy alakítottuk ki, hogy azok a kiválasztott italnak megfelelő víznyomást szabályozzák. Ez egy olyan kifinomult technológiát feltételez, amely optimalizálja a felhasznált kávé mennyiségét. Tudatában vagyunk azonban annak, hogy ezek a kapszulák járulékos hulladéktermeléssel és környezetterheléssel járnak. A NESCAFÉ® Dolce Gusto® kapszulák gyártása és csomagolása ráadásul a teljes életciklus tekintetében az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának 24%-áért felel (a nem megújuló energia-felhasználás 36%-án és a vízfogyasztás 14%-án kívül).

 

Céljaink

2010 és 2015 között a kapszulagyártásnak és -csomagolásnak köszönhető üvegházhatást okozó gáz-kibocsátási érték 7%-os csökkentése a jobb kialakítás és korszerűbb gyártási folyamat révén.

 

Amin dolgozunk

 • Intenzíven dolgozunk azon, hogy a kapszuláinkba zárt anyagtömeget optimalizáljuk, mindvégig gondoskodva termékeink biztonságosságáról és kiváló minőségéről.
 • Beszállítóinkkal együtt azon dolgozunk, hogy olyan, felelősségteljes gazdálkodású műanyagot fejlesszünk ki, amelyre jobb környezeti teljesítmény jellemző.

AMIT EZ IDÁIG ELÉRTÜNK

Noha ez idáig még nem áll rendelkezésünkre konkrét eredmény arról, hogy az előbbi intézkedéseink miként tükröződnek vissza a környezeti teljesítmény javítását célzó ajánlatainkban, folyamatosan keressük és kutatjuk az alternatív anyagok és technológiák.

Kihívások

Kávéfőző gépeink (a gépek alapanyagai, gyártásuk és csomagolásuk) a teljes életciklus tekintetében az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának 8%-áért felelnek (a nem megújuló energia-felhasználás 9%-án és a vízfogyasztás 4%-án kívül). Az egyes gépeknek a környezeti hatásokban való részesedése élettartamuktól függően változik.

 

Céljaink

Gépeink általános környezeti teljesítményének javítása energiahatékonyságuk növelésével, az egyes elhasználódott gépek jobb anyag-újrahasznosíthatóságának lehetővé tételével és a gépek előállításához szükséges anyagmennyiség csökkentésével.

Amin dolgozunk

 • A gépek alkatrészeinek optimalizálása, hogy a gyártási folyamat során minél kevesebb hulladék keletkezzen (pl. festett részek kerülése, szerelési egységek csökkentése)
 • A gépek újrahasznosíthatóságának javítása az alkatrészek számának csökkentésével és a könnyebb szétszerelhetőség lehetővé tételével. Ezt segíti a gépek alkatrészeinek optimalizálása is.
 

AMIT EZ IDÁIG ELÉRTÜNK

Számszerűsített energiahatékonysági eredményeink az „energiahatékonyság” részben olvashatók.

Kihívások

A csomagolás és kapszulagyártás felel a teljes életciklus tekintetében az üvegházhatást okozó gáz-kibocsátási érték 24%-áért (a nem megújuló energia-felhasználás 36%-án és a vízfogyasztás 14%-án kívül).

Céljaink

2010 és 2015 között a csomagolásból és kapszulagyártásból származó üvegházhatást okozó gáz-kibocsátás 7%-os csökkentése.

 

Amin dolgozunk

 • Kapszuláinkat újrahasznosítható kartondobozba csomagoljuk.
 • Gépeink csomagolásához pedig polisztirol helyett újrahasznosítható és megújuló energiaforrásokból készült, papíralapú csomagolóanyagot használunk.
 

AMIT EZ IDÁIG ELÉRTÜNK

Noha ez idáig még nem áll rendelkezésünkre konkrét eredmény arról, hogy az előbbi intézkedéseink miként tükröződnek vissza a környezeti teljesítmény javítását célzó ajánlatainkban, folyamatosan keressük és kutatjuk az alternatív anyagokat és technológiákat.